Otto Dix [1891-1969]

Otto Dix syntyi vuonna 1891 Unternhausissa ja valmistui graafikoksi ja maalariksi ensimmäisen maailmansodan aattona Dresdenissä. Sotaan hän astui vapaaehtoisena 1914 ja komennettiin kenttätykistöön länsirintamalle syksyllä 1915. Hän oli ottamassa vastaan brittien Sommessa heinäkuussa 1916 aloittamaa suurhyökkäystä, myöhemmin 1917 hänet siirrettiin itärintamalle. Neuvosto-Venäjän solmittua rauhan Saksan kanssa Dix osallistui vielä saksalaisten keväthyökkäykseen lännessä 1918. Dix ylennettiin aliupseeriksi ja hän sai toisen luokan rautaristin.

Juuri ekspressionistiset sotakuvaukset olivat Dixin omintakeisinta alaa. 1920-luvulla hän asui ja työskenteli Berliinissä. Aatteellisesti hän lähestyi vasemmistoa; samalla hän kuitenkin oli pasifisti. Vuodesta 1927 hän työskenteli ja opetti Dresdenin taideakatemiassa.

Kansallissosialistien noustua valtaan Saksassa Dix erotettiin virastaan. Hänen kuuluisimpia töitään oli näkyvästi esillä NSDAP:n järjestämässä rappiotaiteen näyttelyssä 1937. Vuosikymmenen lopussa hän maalasi maisemakuvauksia, joihin koetti sisällyttää kansallissosialisteihin kohdistuvaa kritiikkiä.

Vuonna 1945 hänet komennettiin armeijaan, ikämiesten Kansalliskaartiin, Volksturmiin ja hän jäi länsiliittoutuneitten vangiksi. Sotavankeus päättyi 1946: Dix palasi Dresdeniin.

Sodan jälkeen hän maalasi pääasiassa uskonnollissävytteisiä töitä. Hän kuoli 1969.

Ohessa yhdeksän Dixin piirrosta, jotka ovat ilmestyneet 1920-luvulla Saksassa painetussa teoksessa Sittengesichte des Ersten Weltkriegers(Ensimmäisen maailmansodan moraalihistoria).


Jokunen linkki Otto Dixiin:

http://www.dhm.de/lemo/html/biografien/DixOtto/
http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/ARTdix.htm
http://www.artcyclopedia.com/artists/dix_otto.html