Etsivän Keskuspoliisin nuoremman etsivän viikkoraportti Helsingistä syyskuussa 1920


Erään julkaisemattomaksi jääneen työn yhteydessä tutustuin Etsivän keskuspoliisin arkistoon. Alla oleva raportti kuvaa oivasti aikaansa. Se todistaa myös siitä koulutustasosta, johon silloisen valtiollisen poliisin oli tyytyminen.


Raportti alkaa:

"Maanantaina Etsivässä osastossa ja osotetoimistossa aamupäivällä ja iltapäivällä Phoenix ja Germania kahviloissa. Phoenix kahvilassa oli sinä aikana, jonka siellä istuin joitakuita huligaaneja, jotka keskustelivat sprii- ja kellokaupoista sekä pari naishenkilöä, jotka nähtävästi olivat yleisiä naisia. Germania kahvilassa istuin noin pari tuntia ja koetin seurata kolmea verrattain huonosti puettua nuorukaista, joista yksi, jonka vasen ranne oli kääreissä maksoi toistenkin edestä heidän tilauksensa ja näytti selvittävän jotakin hyvin tärkeää tovereilleen. Maksuksi tarjoilijalle antoi hän 500 mk. setelin. Väkeä ei kahvilassa koko oloaikanani käynyt kuin parikymmentä henkilöä, enkä saanut tilaisuutta siirtyä huomiota herättämättä likemmäksi edellämainittuja henkilöitä.

Tiistaina Päivystys 1/2 10-3. Etsiskelemässä "Työn Voimaa", numeroa 189 ja ottamassa selvää juutalaisnaisesta Fredja Eckert. Iltapäivällä Kansan talolla olevassa alaravintolasa. Siellä oli vallalla juhlamieli ja ilo siitä kun samana iltana piti Turusta tulla vapautetut kommunistit. Ruokalan tupakkahuoneeseen järjestelivät heille nähtävästi vastaan-ottoa, mutta en voinut olla sairauden tähden katsomassa vastaanottoa enempää Työväentalolla kuin asemallakaan.

Keskiviikkona jätetty raportti neiti Eckert'istä. Löysin ja toin Herra Päällikölle edellämainitun Työn Voiman numeron. Iltapäivällä komennettuna Rautatieasemalla ja Majakka kahvilassa. Edellisessä paikassa en huomannut mitään erikoista ja jälkimmäisessä kävi sellainen melu, ettei siellä juuri saanut selvää siitä mitä ympäristössä keskusteltiin. Vasta poistuessani rappukäytävässä kuulin eräiltä nähtävästi metalllityöläisiltä että tiistaina on kokous palkka-asioista, mutta en saanut selvää, missä mainittu kokous pidetään.

Torstaina hain Etsivästä osastosta eräitä valokuvajäjennöksiä, muunmuassa 6 kpl etsivä Blomberg'in kuvia. Osotetoimistolla ottamassa selvää eräiden henkilöiden osotteista. Iltapäivällä katsomassa Olympia-sankareiden paluuta voittoretkeltään. Ruotsikot ovat kovasti kiukuissaan siitä, että Suomi voitti Ruotsin. Niinpä pari rouvaa, jotka ennen ovat olleet aivan hyvät ystävät keskenään, suuttuivat niin keskenään, että eivät hyvää päivää enempää kuin muutakaan keskenään sano. Komennettuna kahvila Empire'n mutta en saanut sieltä mitään uutta tietooni. Yleisiä naisia siellä oli verrattain runsaasti. Vaasankadun kulmassa Sörnäisissä oli jonkunverran jätkiä kasalla, mutta en päässyt puheisiin heidän kanssaan.

Perjantaina päivystys 1/2 11-4. Otin sevää L.V. Vuollen poliittisesta luotettavaisuudesta. Iltapäivällä komennettuna Eläintarhan ampumaradalle ja Hälläpyörään. Sumuisen ilman tähden ei ampumarata ollut auki eikä sen luona mitään liikettä jonkavuoksi menin Hälläpyörään. Siellä eräs pitkä, humalainen mieshenkilö väitti eräälle naiselle että minä olen "ohranan kyttä" mutta ei nainen kuitenkaan näyttänyt uskovan sitä. Puhelu kuitenkin sai aikaan sen, että minua lähellä olevissa pöydissä käytiin varovaisiksi, enkä saanut kuulla mitään. Väkeä oli aikalailla.

Lauvantaina jätetty raportti V.J. Vuollen poliittisesta luotettavuudesta. Tiedustelulla Puolaan värväyksen johdosta Ison Roobertinkadun Elannossa, Ekbergillä ja Rautatie asemalla, mutta tuloksetta. Satamassa odottelemassa erästä Virosta tulevaa kommunistia, mutta hän ei tullut. Käydessäni iltapäivällä Phoenix kahvilassa kuulin erään puhelinkeskustelun, josta päättäen kahvilaan on tullut hälytys siitä, että poliisit pitävät silmällä sitä. Nähtävästi kahvilan omistaja, joku ryssäläinen everstinna tuntui olevan asiasta huolissaan. Luulen, että hälytys tarkoittaa väkijuoma-asioita. Ampumaradalla oli väkeä verrattain runsaasti ja hieroivat paikalla olleet jätkät kellokauppoja, vaihdellen niitä. En saanut tietooni mitään erikoista, vaikka oleskelin noin tunnin verran paikalla. Siirryin Hälläpyörään, mutta siellä näytti olevan muistossa edellinen ilta koskapa istuesssani verrattain lähelle erästä lupaavalta näyttävää sällisakkia poistuivat he. Siihen ehkä osaltaan vaikutti sekin, että musiikki loppui ja se näyttää olevan aikansa kuluttelijoille poistumisen merkki.

Sunnuntaina komennettuna Hesperian puistossa pidettävälle juhlalle. Siitä ei kuitenkaan sateen tähden tullut mitään. Soittokunta poistui paikalta klo 1/2 3 ja ainoastaan ruukunrikkomakilpailu oli käynnissä. Kuulin, että ensi lauvantaista viikon perästä on Työväentalolla kaikille metallityöläisten huvi-y.m. toimikuntalaisille yhteinen toveri-illanvietto ja tiistaina kokous, josa päätetään, koska aiottu juhla pidetään. Väkeä oli noin 50 henkeä kaikkiaan koko puistossa. Eräs sotilas, jolla oli vihertävät reunat harmaissa olkalapuissa kyseli kuinka voi päästä Työväentalolle kokouksiin ja selitti, että suurin osa sotilaista on valmiina, mutta suojeluskunnilta ensin oli riisuttava aseet. Enempää en kuullut enkä päässyt katsomaan naamaan mainittua sotilasta tunteakseni hänet vasta sattuvissa tilaisuuksissa. Poistuin paikalta klo 4 seudussa. Klo 9:n otin vastaan päivystyksen etsivä Lönnforssilta."

Lähde: Suomen kansallisarkisto, Etsivän keskuspoliisin kokelmat.